Mat- og sukkeravhengighet rammer én av fem. Likevel møtes lidelsen med skepsis, skam og stillhet. Det finnes ingen offentlig hjelp. Nå utvikles verdens første teknologiske løsning som skiller mellom skadelig bruk og avhengighet. For dette handler ikke bare om helse. Det handler om håp og menneskeverd.
Hvordan er det å leve med en mat- og sukkeravhengighet i en verden som ikke tror deg? Hvor du blir mistenkeliggjort, bagatellisert eller ignorert. Hvor helsevesenet og samfunnet sier du bare må “ta deg sammen”, som om alt handler om viljestyrke. Som om du velger dette selv. I et samfunn hvor dessuten matvareprodusenter tilsetter sukker i 74 % av all innpakket mat,
Fornektelsen av problemet, kan sammenlignes med fantomsmerter i en kroppsdel som er borte og da få høre at du innbiller deg alt. At du bare må tenke positivt, så forsvinner det.
Men smerten er reell. Lidelsen er reell. Og konsekvensene er dypt alvorlige.
Sukker og ultraprosessert mat angår oss alle
Overkonsum av sukker og ultraprosessert mat har blitt et globalt problem. Hele 60 % av maten som selges i dagligvarehandelen er nå ultraprosessert. Fellesnevneren for svært mange av disse produktene er sukker. Tilsatt i ulike former, og ofte kombinert med kunstige og helseskadelige tilsetningsstoffer.
Fristelsene står i kø. Og de er designet for å være uimotståelige.
Det er lett å gi etter når poden maser, du er sliten etter jobb, og butikkhyllene byr på ferdigløsninger som både smaker godt og lager en fest i belønningssenteret i hjernen.
Men hva gjør denne maten med helsen vår – og er det mulig å bli avhengig av den?
Når maten tar kontroll
Mat- og sukkeravhengighet er ikke å være glad i mat eller sukker. Det er å miste kontrollen, igjen og igjen. Én bit sjokolade blir til ti eller mer. Litt potetgull blir til hele posen. Og du vet hva som skjer, men klarer ikke stoppe.
For de med avhengighet fungerer ikke moderasjon. “Alt med måte” blir et selvbedrag. Det er som å be en med alkoholavhengighet ta én øl fordi det er julaften.
Samtidig finnes det en annen gruppe: de med skadelig bruk. De kan, med kunnskap, blodsukkerstabilisering og inspirasjon, gjenvinne kontroll og reversere livsstilssykdommer. De tåler utskeielser uten å falle helt av lasset.
Det absurde er at denne forskjellen knapt er kjent, verken blant fagfolk eller i offentlig helsehjelp. Derfor får folk feil hjelp. De havner i symptombehandling: slankeoperasjoner, slankesprøyter, antidepressiva. Men selve årsaken? Den blir ikke rørt.
Vi i Frisk uten sukker har jobbet med dette skillet i flere år. Nå tar vi ansvaret og bygger verdens første teknologiske plattform som gir differensiert og skreddersydd hjelp. Kombinert med egenutviklede unike kosttilskudd som adresserer craving, avhengighet og vektkontroll.
Forskningen bekrefter det vi har visst i årevis
Derfor var det fantastisk å lese metastudien publisert i april 2025 i Frontiers in Psychiatry.
Les studien her.
Enda en forskning bekrefter det vi lenge har visst: Mat- og sukkeravhengighet er reelt. Det handler om nevrobiologi – ikke svak vilje. Og det haster å utvikle skalerbare løsninger.
Et folkehelseproblem vi ikke tør snakke om
Omtrent halvparten av befolkningen har et skadelig forbruk av sukker og ultraprosessert mat – et forbruk som over tid fører til livsstilssykdommer. Rundt 20 % har utviklet en faktisk avhengighet. En klinisk tilstand.
Dette er ikke noe som angår noen få. Det er en folkehelsekrise. Og den forblir uadressert.
Og det kanskje mest absurde: Til tross for all tilgjengelig forskning, og selv om stadig flere rapporter peker på matavhengighet som en reell og voksende helseutfordring, mangler helsevesenet og ernæringsfagmiljøene både kunnskap og vilje til å anerkjenne dette. Hjelpen uteblir – også fra de fagpersonene som burde vært tettest på.
En sykdom du ikke kan “overdrive”
“Bare spis litt av alt, alt med måte og moderasjon”
“Du må lære deg balanse”
“Du overdriver”
De fleste som søker hjelp møter slike råd og utsagn. Men du kan ikke overdrive en avhengighet. Den er enten der – eller ikke. Det er en kronisk sykdom. Den utvikler seg over tid. Den gode nyheten, den er behandlingsbar. Vi har kunnskapen og nå bygger vi verktøyet.
Fra skam til handling
Min egen historie begynte med tre julekalendere, spist på én dag. Min egen og mine to søstres. Jeg skjønte ikke hvorfor jeg ikke klarte å stoppe. Jeg bare visste at det ga meg en rus. Og så kom skammen.
Jeg utdannet meg innen ernæring. Prøvde alt. Men det hjalp ikke. Først da jeg fant begrepet mat- og sukkeravhengighet, falt brikkene på plass. Jeg søkte hjelp i Sverige for i Norge fantes det ingen. Det ble starten på Frisk uten sukker.
Siden 2018 har vi hjulpet over 24 000 mennesker. Nå bygger vi videre for å nå resten av verden. For merkelig nok er vi kun ca 140 eksperter globalt på dette viktige området, og ingen har skalert opp denne kompetansen – enda.
«No Sweet Lies» – en ny vei ut av mørket
Basert på alt vi har lært, bygger vi No Sweet Lies. Verdens første plattform som skiller mellom skadelig bruk og avhengighet, og gir riktig hjelp til riktig person. Ikke som en ny slankekur, men som et livsforbedrende verktøy for frihet og helse.
Ingen andre gjør dette. Vi blir de første som skalerer denne kunnskapen globalt – tilgjengelig på flere språk, tilpasset hverdagen.
Et globalt prosjekt med et unikt team
Bak oss står et internasjonalt stjerneteam med erfaring fra helseteknologi, merkevarebygging og global vekst: tidligere toppledere fra Diageo, Mars og Walgreens Boots, personer som lanserte Spotify i USA, og store verdenskjente profiler fra Hollywood og London. De er med fordi de ser både behovet, potensialet, viktigheten og det unike i konseptet, blant annet basert på egne erfaringer.
Dette er ikke bare et produkt. Det er strukturen som skal gi millioner en vei ut av noe de hittil har kjempet med alene.
Det angår oss alle
Det handler om deg og meg. Vår helse. Våre barn og fremtidige generasjoner. Om alle som skammer seg i stillhet fordi de ikke forstår hvorfor de ikke klarer å stoppe.
Og nettopp fordi jeg har kjent på mørket, vet jeg hvor viktig det er med lys.
Derfor har jeg bestemt meg for å tenne det for millioner av mennesker.