Morgenkommentaren består av informasjon innhentet fra flere kilder for å kunne danne et bredere bilde av det økonomiske økosystemet dag til dag.Den skrives mellom 05 og 07 og representerer et øyeblikksbilde fra dagen før, til angitt tidsrom.
Oljeprisen stiger igjen, fra sist ukes storsmell, jaggu er UKOIL tickeren opp i nikker igjen og. Prisen er nok drevet av bekymringer for potensielle forsyningsforstyrrelser fra Midtøsten etter at Israel intensiverte angrepene mot iranskstøttede styrker.
Forrige uke prisen på grunn av bekymringer om svak etterspørsel, særlig etter at Kinas økonomiske stimulustiltak ikke klarte å berolige markedet.
Samtidig rapporterer Reuters at USA har opplevd økt oljeeksport, spesielt fra WTI Midland, som nå spiller en stadig viktigere rolle i globale oljepriser. Etter at USA åpnet for eksport utover Canada i 2015, har eksportvolumene fra Texas og Louisiana økt kraftig. Økt eksport har også bidratt til å dempe prissvingninger, til tross for lavere lagernivåer i Cushing, som er knutepunktet for WTI futures-handel.
Ser man i chartet begynner jeg å bli genuint redd for at vi skal innom 60 tallet innen rimelig kort tid, dog det kan også eksplodere opp godt opp mot $80 igjen.
Futtene er noe grønne på morgenkvisten fint etter en sterk mnd hvor Dow Jones og S&P 500 kan fort avslutte september med femte måned på rad med oppgang. Dow har økt med 1,8 % så langt denne måneden, mens S&P 500 har steget 1,59 %, og Nasdaq Composite har hatt en økning på 2,29 %. Dette skyldes blant annet Federal Reserves rentekutt på 50 basispunkter og solide selskapsresultater, som har styrket investortilliten.
Augusts PCE-indeks, som er Federal Reserves foretrukne inflasjonsmål, viste en moderat økning på 0,1 %, noe som har skapt forventninger om ytterligere rentekutt. Investorer ser nå frem til september-rapporten om arbeidsmarkedet og kvartalsresultater fra selskaper som Carnival og Nike.
I sist ukes siste dag steg Dow med 0,3 % til 42 313, mens Nasdaq falt med 0,4 % og S&P 500 gikk ned med 0,1 %. Energiaksjer ledet oppgangen, mens teknologiaksjer falt. Amerikansk forbrukerutgifter økte mindre enn ventet i august, og kjerneinflasjonsmålet steg med 2,7 %, noe som var i tråd med forventningene.
Dagens Makro og OSE rapporter
OSE RAPPORTER