Mange lever i en illusjon om at de trenger lite søvn. La oss se litt på hvorfor søvn er viktig, og hva det gjør med oss.
Vi har to hormoner som heter leptin og ghrelin som påvirker appetitten vår. Ghrelin har som funksjon å fortelle oss at vi er sultne, mens leptin skal fortelle oss at vi er mette. En ubalanse i disse hormonene vil lede til økt matinntak og kanskje også en vektøkning.
Dr. Eve Van Cauter ved University of Chicago har forsket mye på sammenhengen mellom søvn og appetitt. Hun forteller at så mange som en tredjedel av alle mennesker i den industrialiserte verden sover under fem til seks timer på hverdagene. Ved et av hennes forsøk testet hun en gruppe som sov åtte og en halv time om natten i fem netter, deretter sov den samme gruppen kun fire til fem timer per natt i fem netter. Medlemmene i gruppen var i utgangspunktet friske og normalvektige.
Hver dag ble sultfølelsen, matinntaket og nivået av leptin og ghrelin målt. Allerede det andre døgnet med for lite søvn kunne de registrere en kraftig økning i sultfølelse og økt appetitt. For lite søvn ledet til reduksjon av metthetshormonet leptin og økt mengde av det sultutløsende hormonet ghrelin. Dette resulterte i at deltakerne ikke følte seg forsynt med mat når de hadde underskudd på søvn. En kropp med søvnunderskudd vil rope at den er sulten, til tross for at den både blir tilført nok mat, og at kroppen har egne fettreserver.
Dr. Cauter gjennomførte samme type eksperiment med friske og veltrente mennesker, de fikk fire netter med åtte og en halv time søvn, og fire netter med fire og en halv time søvn. Den siste dagen fikk deltakerne tilgang til en buffet med mat i en periode på fire timer. Buffeten besto av vanlig mat og desserter. De kunne forsyne seg så mye de ville, og de spiste alene, slik at de ikke var påvirket av andre mennesker. Etter de fire nettene med for lite søvn heiv gruppen seg over desserten: Etter først å ha spist ca. 2000 kcal i form av vanlig mat, spiste de ytterligere ca. 300 kcal i form av søtsaker – som var mye mer sammenliknet med matinntaket som ble målt da de fikk nok søvn.
Mer fysen
Et annet funn som er gjort, viser at kroppens nivå av endocannabinoider øker ved søvnmangel. Endocannabinoider likner veldig på det narkotiske stoffet cannabis. På samme måte som cannabis øker endocannabinoider lysten til å småspise, og du blir rett og slett det vi kaller fysen. En rekke dyrestudier understøtter at cannabinoidreseptorer påvirker appetitten. Et forsøk på rotter viste at injeksjoner med endocannabinoider i det limbiske system i hjernen økte matinntaket. Endocannabinoider bidro til økt matinntak via påvirkning av både hypothalamus (i mellomhjernen) og belønningssystemet. Hypothalamus er involvert i regulering av appetitten, tørsten og kroppstemperaturen.
Er det tilfeldig hva slags mat vi vil crave etter når vi har underskudd på søvn? Nei, søvnmangel gjør ikke bare at man generelt spiser mer, man blir fysen på nettopp sukker og andre raffinerte karbohydrater som is, kaker, sjokolade, brød, pasta og potetgull. Dr. Cauters eksperiment viste at lysten på dette økte med 30–40 %, mens lysten på proteinrik mat kun økte med 10–15 %. Sannsynligheten for at du ryker på en sjokolade, er altså større enn at du spiser en ekstra stor biff.
Hvorfor er det slik? Skanning av hjernen kan påvise at hjerneaktiviteten hos samme person med nok søvn blir vesentlig endret ved søvnmangel. Neocortex, eller hjernebarken, som styrer våre kloke og kognitive beslutninger, blir svekket når du sover for lite. Så hvem styrer showet i hjernen din da? Reptilhjernen, eller hjernestammen, som sørger for overlevelse, altså den primitive delen av hjernen som også er den som primært styrer avhengighet.
En magisk pille
Hvis jeg fortalte deg at jeg hadde en magisk pille som ville styrke immunsystemet, halvere risikoen for å utvikle kreft, forebygge Alzheimers sykdom, hjerte- og karsykdommer, depresjon og angst, i tillegg til å bidra til å stabilisere blodsukkeret ditt og dempe cravings – ville du være interessert i denne pillen, og hva ville du vært villig til å betale?
Denne magiske pillen heter – søvn. Altså noe som er helt gratis.
Dette temaet er så stort at jeg har valgt å dele det opp i to artikler. Derfor kan du glede deg til å lære om mikrosøvn i neste uke, samt å få konkrete tips til bedre søvn. I mellomtiden vil jeg oppfordre deg til å ta din søvn på alvor, og dermed deg selv på alvor.
Ukens oppskrift:
Stekt Aubergine i form
2 porsjoner

INGREDIENSER:
- 1 aubergine
- 1 ss salt
- 1 ss smør
- 2 kyllingbryst
- 1 fennikel
- 4 dl kokosmelk
- 1/4 ts salt
- 1/4 ts malt sort pepper
- 1/4 ts chiliflak
- 1/5 rødløk
- 100 g revet ost
- 2 ss kokosmasse
FREMGANGSMÅTE:
Skjær auberginene i skiver som er ca. 1/2 cm tykke. Legg aubergineskivene på en tallerken. Strø over 1 ss salt og la ligge i 30 minutter. Skyll skivene med vann og tørk godt av dem.
Stek auberginesikvene i smør til de er gylne på begge sider. Legg skivene over på en tallerken.
Stek kyllingbitene i den samme pannen som du brunet auberginene i. Stek til bitene er gylne. Tilsett fennikelbiter og stek 1 minutt. Tøm kokosmelken i pannen og la det koke i 2 minutter. Smak til med salt, pepper og chiliflak.
Legg auberginen, rødløkskivene og kyllingbitene lagvis i en ildfast form. Topp med revet ost og kokosmasse. Stek i ovnen ved 200 ℃ i ca. 15 minutter til osten er gyllen.
TIPS:
Server gjerne med en grønn salat og topp aubergineformen med spirer/ basilikum ved servering.
