Nyheter

(+) Le Beaujolais nouveau est arrive!

Store endringer i Investornytt – Godt nyttår
Madeleine Joys.
Publisert Sist oppdatert

Obs! Denne saken er over 12 måneder gammel.

Jeg vet at mange av dere som leser denne spalten har en fyldig lommebok og foretrekker tilsvarende fyldige viner- noe jeg med glede utnytter da det er en drøm å få lov til å anbefale digge, komplekse og eksklusive viner.

Men ingen regel uten unntak: Denne uken vil jeg at vi skal gå ned både i pris, kompleksitet og intensitet. For hvert år den tredje torsdagen i november, skjer det nemlig noe helt spesielt i vinverdenen. For å være mer spesifikk, foregår det noe i Beaujolais i Frankrike. Dette er et område jeg har omtalt før, men ikke på denne måten. Der man somoftest må vente til godt over nyttår (eller kanskje flere år) før rødviner lanseres da de skal gjæres, modnes og tappes, er Beaujolais (sammen med et knippe andre mindre kjente områder) i denne sammenhengen et unntak. For om du lurer på hvordan en vin fra 2023 smaker, skal du få lov til å gjøre det allerede i dag (eller strengt tatt i går når slippet var).

I et hjørne på din lokale polbutikk eller hos din favoritt-vinkneipe har det etter all sannsynlighet stått en liten pall med rødvin i et par dager allerede. Ingen har fått lov til å åpne den før i går. Her står det nemlig den vinen vi omtaler som Beaujolais noveau, den nye Beaujolaisen, eller bare bojo novo om du vil. Dette er altså en rødvin som er høstet for ikke veldig mange uker siden og er ment til å drikkes ung. Man har akkurat rukket å gjære og flaske godsakene før vi skriver andre torsdag i november. Disse vinene gjæres på den måten at man ved hjelp av et lokk av CO2 starter fermenteringsprosessen inne i selve druene. Dette gjøres også med andre viner- gjerne fra samme område, eller andre som ønsker en lett og fruktig vinstil. Produktet du da sitter igjen med, har god syre, lave tanniner og masse frukt. Dette er viner som bør serveres lett avkjølt og som sagt konsumeres innen 12 måneder. Det er da kanskje ikke vinen for alle, men jeg håper du som egentlig bare drikker eiket Bordeaux også vil gi det en sjanse- Og for deg som ikke liker rødvin; gi bojo novoen en sjanse- kanskje kan dette være ditt entry- drug» som nettopp får deg over fra hvitt til rødt? Vinene passer også fint til maten som hører til kommende sesong, da dette er viner som både vil ha torsk og svineribbe som følge.

Jeg vet at mange av dere som leser denne spalten har en fyldig lommebok og foretrekker tilsvarende fyldige viner- noe jeg med glede utnytter da det er en drøm å få lov til å anbefale digge, komplekse og eksklusive viner.

Men ingen regel uten unntak: Denne uken vil jeg at vi skal gå ned både i pris, kompleksitet og intensitet. For hvert år den tredje torsdagen i november, skjer det nemlig noe helt spesielt i vinverdenen. For å være mer spesifikk, foregår det noe i Beaujolais i Frankrike. Dette er et område jeg har omtalt før, men ikke på denne måten. Der man somoftest må vente til godt over nyttår (eller kanskje flere år) før rødviner lanseres da de skal gjæres, modnes og tappes, er Beaujolais (sammen med et knippe andre mindre kjente områder) i denne sammenhengen et unntak. For om du lurer på hvordan en vin fra 2023 smaker, skal du få lov til å gjøre det allerede i dag (eller strengt tatt i går når slippet var).

I et hjørne på din lokale polbutikk eller hos din favoritt-vinkneipe har det etter all sannsynlighet stått en liten pall med rødvin i et par dager allerede. Ingen har fått lov til å åpne den før i går. Her står det nemlig den vinen vi omtaler som Beaujolais noveau, den nye Beaujolaisen, eller bare bojo novo om du vil. Dette er altså en rødvin som er høstet for ikke veldig mange uker siden og er ment til å drikkes ung. Man har akkurat rukket å gjære og flaske godsakene før vi skriver andre torsdag i november. Disse vinene gjæres på den måten at man ved hjelp av et lokk av CO2 starter fermenteringsprosessen inne i selve druene. Dette gjøres også med andre viner- gjerne fra samme område, eller andre som ønsker en lett og fruktig vinstil. Produktet du da sitter igjen med, har god syre, lave tanniner og masse frukt. Dette er viner som bør serveres lett avkjølt og som sagt konsumeres innen 12 måneder. Det er da kanskje ikke vinen for alle, men jeg håper du som egentlig bare drikker eiket Bordeaux også vil gi det en sjanse- Og for deg som ikke liker rødvin; gi bojo novoen en sjanse- kanskje kan dette være ditt entry- drug» som nettopp får deg over fra hvitt til rødt? Vinene passer også fint til maten som hører til kommende sesong, da dette er viner som både vil ha torsk og svineribbe som følge.

Istedenfor de alminnelige smaksnotatene mine til to utvalgte viner, legger jeg ved en rekke anbefalinger som da ble lansert i går med lenker til vinmonopolets side. Husk dog at disse vinene har fått en form for kultstatus, så det er lurt å ta polturen i løpet av helgen. Og- om du liker stilen, men ønsker litt mer intensitet, vil jeg også anbefale deg å følge med på de ordinære» vinene til produsentene Jean Paul Brun, Foillard og Thivin. PS: Ikke la deg skremme av de stygge etikettene!

Joys har en master i litteraturvitenskap hvor hun skrev om mat og vin i litteraturen. Ellers er Joys utdannet vinkelner ved Kulinarisk akademi (2015) hvorpå hun ble kåret til årets smaker i 2015.
Picture of Madeleine Joys
Bjeffet frem av Labrador