Det amerikanske aksjemarkedet har over natten fått en ny utfordring: Den kinesiske AI-startupen DeepSeek har på rekordtid utviklet modeller som presterer like bra som – eller bedre enn – amerikanske alternativer. Dette kan få store konsekvenser for prisingen av teknologisektoren, og tvinger nå investorer til å revurdere sine forutsetninger for et historisk høyt priset aksjemarked.
Det amerikanske aksjemarkedet har støtt på en glitch i matrisen.
Børsoppgangen i USA har vært drevet av et narrativ om at artifisiell intelligens er fremtiden. Denne tekno-utopiske fremtiden skal bygges av syv fabelaktige selskaper; Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft og Tesla, med AI-brikker levert fra Nvidia.
I takt med at grensekostnaden for AI har gått ned, har det amerikanske aksjemarkedet gått opp.
Derfor er nyheten som har kommet fra Kina høyst problematisk for fortellingen om det amerikanske aksjemarkedet.
DeepSeek: Den amerikanske teknologiutopien utfordres
Nemlig at den kinesiske AI-startupen DeepSeek, i løpet av noen måneder, ved bruk av eldre modeller av Nvidias grafikkprosessorer, og til en brøkdel av kostnaden, har utviklet en AI-modell med åpen kildekode, som presterer like bra eller bedre enn vestlige modeller som OpenAIs ChatGPT, Metas Llama, og Anthropic’s Claude Sonnet, i alt fra kompleks problemløsning til matematikk og koding.
Ifølge rapporter skal DeepSeek ha trent opp sin siste V3-modell på bare to måneder, og til en kostnad på $5,5 millioner. Til sammenligning anslo Dario Amodi, administrerende direktør for den amerikanske AI-startupen Anthropic, at kostnadene for å bygge en modell ligger i intervallet på 100 millioner til 1 milliard dollar, i et intervju med oljefondssjef Nicolai Tangen i fjor.
Fra ukjent til den største trusselen for Amerikas aksjemarked over natten
20. januar lanserte DeepSeek sin enda mer avanserte R1-modell, som teknologiinvestor Marc Andreessen beskriver som en av de mest imponerende teknologiske gjennombruddene han har sett.
Selv om det er grunn til å stille spørsmål om de rapporterte kostnadene for den kinesiske AI-kopien formidler det hele og det fulle bildet, (som sjeldent er tilfellet med kinesiske historier), er det ingen tvil om at DeepSeek er en “game changer”. Mer eller mindre over natten har DeepSeek blitt den største trusselen for fortsettelsen av børsrallyet i Donald Trumps Amerika.
AI blir “gratis”: En ny æra for teknologiindustrien?
Drevet av “Magnificent Seven”-aksjene har markedsverdien til det amerikanske aksjemarkedet nådd rekordhøye 209 % av bruttonasjonalprodukt. Nå tvinges investorer til å sette spørsmålstegn ved forutsetningene for den eleverte prisingen av det amerikanske aksjemarkedet generelt og teknologisektoren spesielt.
Som teknologiinvestor Balaji Srinivasan påpeker var dette en uke der like mye hendte som på tiår. Kryptovaluta har blitt lovlig. AI har blitt “gratis”. Balaji viser også til flere eksempler på “Kina-grafen”. Fenomenet der Kina går fra først ingenting, til plutselig alt – eller mesteparten. Av alt fra verdens bileksport til strømproduksjon og roboter. Vil det bli samme skjebne for AI?
Investeringsvalget: Fortsette å tro på narrativet eller løpe til utgangen?
På et tidspunkt der shortselgerne i aksjemarkedet har kapitulert, presenterer AI-trusselen fra Kina investorene med et avgjørende valg: Skal de rasjonalisere at DeepSeeks bruk av Nvidia-brikker er bevis på fortsatt amerikansk dominans, og at det rettferdiggjør prisingen av Nvidia og amerikanske teknologiaksjer? Eller vil de konkludere at DeepSeek prikker hull på AI-boblen i Amerika, og løpe til utgangen alle som en?
Svak ukeavslutning på Wall Street før Fed-møte
Fredag var det ingen tvil om at Nvidia (NVDA) lot seg prege av det kinesiske vidunderet, med en nedgang på 3,1 % til $142,62, på en ellers blandet dag for teknologisektoren. De amerikanske indeksene endte alle fredagen i rødt:
- S&P 500: Ned 0,29 %, sluttet på 6 101,24.
- Dow Jones Industrial Average: Ned 0,32 %, avsluttet på 44 424,25.
- Nasdaq Composite: Ned 0,50 %, sluttet på 19 954,30.
- Statsobligasjoner: Tiårsrenten var lite endret på 4,62 %, foran Federal Reserves kommende møte.
- Bitcoin: Har tilbragt mesteparten av helgen rundt $105 000, uten voldsomme svingninger.
Stø kurs for Federal Reserve: Intet håp for nytt rentekutt
Det forventes at den amerikanske sentralbanken holder rentene uendret under møtet 28.–29. januar. Det vil isåfall markere første rentemøte siden september at Federal Reserve ikke kutter renten. Markedet ser for seg det første rentekuttet i juni.
Kommende inflasjonsdata: Feds favorittmål på inflasjonen
En pekepinn på Feds neste pengepolitiske trekk kan komme på fredag. Da slippes PCE-prisindeksen for desember 2024. Markedet venter at headline-tallet for PCE-inflasjonen stiger til 2,6 % år-over-år i desember, opp fra 2,4 % i november. Kjerne-PCE (ekskl. mat og energi) forventes å ha holdt seg stabil på 2,8 %.
På selskapsfronten skal store teknologiselskaper som Microsoft, Meta Platforms, Tesla og Apple skal rapportere kvartalsresultater. Med AI-trusselen fra Kina som bakteppe, vil det bli desto viktigere at teknologigigantene innfrir, og helst overstiger analytikernes forventninger.
