Investor

(+) Høstens beste anbefalinger til krabbe!

Store endringer i Investornytt – Godt nyttår
Madeleine Joys.
Publisert Sist oppdatert

Obs! Denne saken er over 12 måneder gammel.

Selv om noen ivrige helårsbadere fortsatt mener at det oppriktig er varmt i vannet, må vi andre slå fast at temperaturen nå må omtales som lav. Det kjipe med det er jo mindre bading, men det gode er at det er det kjølige vannet vårt som gir den nordiske sjømaten den fantastiske kvaliteten sin. For dem som er så heldig å bo nære sjøen, teller dere nok ned dagene til søndag når høstens vakreste eventyr begynner. Jeg tenker selvfølgelig på hummerfiske som nå kan få folk til å få stjerner i øynene helt frem til jul. Men krabbene er jo allerede gode, så kos deg med dem mens vi venter på hummeren. Eller egentlig, kos deg med dem gjennom hele vinteren; det er sunt, godt, og oftere og oftere også en rimelig affære. I Bergen og omegn har det de siste årene eskalert med fisk- og krabbesalg fra båt eller fiskebil. Da kan du få fatt i hele, levende krabber for en slikk og ingen ting, noe jeg ser på som en invitasjon til å arrangere både krabbelag og servere dem til søndagsmiddagen så ofte som mulig. Når du i tillegg kjøper dem levende, kan du koke dem i ønsket salthetsgrad, men en tommelfingerregel er at vannet skal tilsvare saltheten til sjøvann.

Når vi velger drikke til krabben, kommer dette veldig an på tilbehøret og stilen man går for. Men husk på krabbens egenskaper, med det søte og salte krabbekjøttet er viner med god frukt og syre alltid en fordel. Denne ukens anbefaling tar derfor høyde for to ytterpunkter, fra den sterkeste, asiatiske pepperkrabben til en slank og elegant rett med kjølig avocado. Til førstnevnte må du ha godt med sødme for å takle heaten, mens neste vin tar for seg de mer dempede rettene. Det blir først en kongekabinett som i fremtiden kan bli din nye bestevenn til det meste av asiatiske retter. Neste vin er laget på en drue jeg egentlig trodde jeg aldri kom til å skrive om; den forhatte Müller-Thurgau. Men så skulle det vise seg at også denne druen kunne skinne under de rette forutsetningene, så ikke la deg skremme av navnet, men gled deg til en ny opplevelse.

Drikk nå eller lagr i 10+ år:

Selv om noen ivrige helårsbadere fortsatt mener at det oppriktig er varmt i vannet, må vi andre slå fast at temperaturen nå må omtales som lav. Det kjipe med det er jo mindre bading, men det gode er at det er det kjølige vannet vårt som gir den nordiske sjømaten den fantastiske kvaliteten sin. For dem som er så heldig å bo nære sjøen, teller dere nok ned dagene til søndag når høstens vakreste eventyr begynner. Jeg tenker selvfølgelig på hummerfiske som nå kan få folk til å få stjerner i øynene helt frem til jul. Men krabbene er jo allerede gode, så kos deg med dem mens vi venter på hummeren. Eller egentlig, kos deg med dem gjennom hele vinteren; det er sunt, godt, og oftere og oftere også en rimelig affære. I Bergen og omegn har det de siste årene eskalert med fisk- og krabbesalg fra båt eller fiskebil. Da kan du få fatt i hele, levende krabber for en slikk og ingen ting, noe jeg ser på som en invitasjon til å arrangere både krabbelag og servere dem til søndagsmiddagen så ofte som mulig. Når du i tillegg kjøper dem levende, kan du koke dem i ønsket salthetsgrad, men en tommelfingerregel er at vannet skal tilsvare saltheten til sjøvann.

Når vi velger drikke til krabben, kommer dette veldig an på tilbehøret og stilen man går for. Men husk på krabbens egenskaper, med det søte og salte krabbekjøttet er viner med god frukt og syre alltid en fordel. Denne ukens anbefaling tar derfor høyde for to ytterpunkter, fra den sterkeste, asiatiske pepperkrabben til en slank og elegant rett med kjølig avocado. Til førstnevnte må du ha godt med sødme for å takle heaten, mens neste vin tar for seg de mer dempede rettene. Det blir først en kongekabinett som i fremtiden kan bli din nye bestevenn til det meste av asiatiske retter. Neste vin er laget på en drue jeg egentlig trodde jeg aldri kom til å skrive om; den forhatte Müller-Thurgau. Men så skulle det vise seg at også denne druen kunne skinne under de rette forutsetningene, så ikke la deg skremme av navnet, men gled deg til en ny opplevelse.

Drikk nå eller lagr i 10+ år:

Kruger-Rumpf Im Pitterberg Riesling Kabinett 2022

Bestillingsutvalget

226,90,-

Vinen er lys, strågul på fargen og dufter sitron, lime, pakistansk mango, urter og mineraler. Dette er en friskt og leskende vin med fantastisk munnfølelse. Den er først og fremst fruktig, men har fine mineraler og en floralitet som minner om appelsinblomst. Dette er en digg og tilgjengelig vin som passer perfekt til asiatisk mat, spesielt om du har med noe godt fra havet på tallerkenen.

Drikk nå:

Stefan Vetter Müller-Thurgau 2018

Bestillingutvalget

209,90,-

Vinen er lys, nesten transparent gulgrønn på fargen og dufter sitrus, mineraler og noe floralt og urtete- En beskrivelse også mange Rieslinger har, men vent å se, dette er noe annet! Vinen er tørr og har høy syre, men den er likevel saftig og spenstig. Den har også en fin eplefrukt i aromabildet, så hva med å tilføre lignende elementer til retten du skal servere? Viner er altså best til de klassiske krabbene (med nybakt brød, sitron om majones) eller til en krabbesalat med god syre og avocado i bunn.

Joys har en master i litteraturvitenskap hvor hun skrev om mat og vin i litteraturen. Ellers er Joys utdannet vinkelner ved Kulinarisk akademi (2015) hvorpå hun ble kåret til årets smaker i 2015.
Picture of Madeleine Joys
Bjeffet frem av Labrador