Investornytt ble startet for én grunn: Å gjøre norske investorer rikere. Nå som jeg tar over roret, vil jeg dele noen tanker om hvor vi skal videre, hvorfor vi skiller oss ut, og hvordan vi best kan tjene deg som investor.
Veien hit – og hvorfor jeg overtar
Da jeg først ble involvert i Investornytt som bidragsyter i fjor vår, hadde jeg ingen intensjoner eller ønsker om å overta som redaktør og daglig leder ett år senere. Men som tidligere britisk statsminister Harold Macmillan påpekte, har begivenhetenes gang en tendens til å vippe våre planer av pinnen.
Omstendighetene for at jeg overtar Espen Teiglands roller kunne vært langt lykkeligere. Planen var at Espen skulle fortsette i mange år som både redaktør og daglig leder, og videreføre den veksten som har vært siden han tok over Investornytt i 2022.
Men helsen må komme først. Nå som Espen har blitt syk, må han først og fremst rette fokus på å bli frisk. Det blir en kraftanstrengelse, men som han har alle forutsetninger for å klare. I mellomtiden får det bli opp til meg å holde fortet etter beste evne. Jeg er beæret over å bli gitt tilliten, av Espen, styret og eierne av Investornytt.
En mulighet til å stake ut kursen
Da jeg ble tilknyttet Investornytt for ett år siden, var den opprinnelige ideen at jeg skulle skrive om bitcoin og kryptovaluta – et sakskompleks som er både underdekket og stigmatisert i de tradisjonelle finansmediene. Det har det blitt litt av. Men siden mer om det amerikanske aksjemarkedet og makroøkonomi.
For et lite mediehus med knappe ressurser er det lett å bli rammet av misunnelse av massestrømsmediene man ønsker å utfordre. Man blir fristet til å publisere raskt, mye og om mangt. Det leder fort til at man sprer ressursene for tynt og forsøker å gape over for mye – uten at noe av det blir særlig bra. Det er en kjensgjerning at også Investornytt har vært rammet av en slik MSM envy.
Nå som vi uansett har havnet i en transisjonsfase, kan det derfor være kjekt å sette en fot i bakken, zoome ut og tenke grundig gjennom hvilken retning vi skal stake ut videre. Gjerne med innspill fra våre lesere.
Hva er mest interessant for deg? Hvor kan Investornytt tilføre mest verdi?
Å skrive seg frem til innsikt
La meg først dele noen av mine personlige perspektiver.
Jeg har alltid likt å skrive. Både for å klargjøre mine egne tanker, og forhåpentligvis også kunne gjøre det samme for andre lesere. I de siste årene har jeg landet på at jeg ønsker å bruke mer tid på å skrive og mindre på andre ting, da jeg tror det er med pennen jeg kan tilføre mest verdi.
På min egen reise har jeg lært litt om hva som fungerer – og mye om hva som ikke gjør det. Litt om mange bransjer, ganske mye om gamblingbransjen – som er ingen søndagsskole. Jeg har lært hvor vanskelig det er å starte og vokse en bedrift. At de fleste selskaper driver med noe annet enn de selv tror de gjør, eller utgir seg for å gjøre – om de gjør noe i det hele tatt. At ønsketenkning ikke er det samme som strategi. At virkeligheten som regel blir mer absurd enn de villeste spådommer. At alle premisser bør sjekkes, og ingen antagelser stå uimotsagt. At vi ser effektene av kunstig intelligens overalt – bortsett fra i produktivitetsstatistikken. Og at Bitcoin er best for å bevare kapital, mens shipping best overlates til dem med mye penger å kaste på sjøen.
Hva gjør Investornytt annerledes?
Det som differensierte Investornytt fra det øvrige medielandskapet for min del, var at investoren stod i sentrum. Som slagordet gjorde klart, Investornytt var – og er – et nettsted for investorer, av investorer. Investornytt henvender seg uten unnskyldning til leserens egeninteresse og profittmotiv. Eller satt litt mer på spissen: Investornytt vil hjelpe deg å bli rikere.
Dette var en selvforklarende målsetning i finanspressens spede dager. I dag skriver derimot nominelle næringslivsaviser stadig mer om alt annet enn børs og finans. Det er klima og miljø, vin, trening, interiør og restauranter. Det kan være vel og bra. Men som Willoch sa: Alt med måte, og så lenge det ikke går på bekostning av kjernevirksomheten. Som leser av norsk næringslivspresse er det mitt inntrykk at investorperspektivet til dels har forsvunnet i grøten. Det har åpnet opp et mulighetsrom for Investornytt.
Investoren – samfunnets usynlige helt
I norsk offentlighet har investoren blitt en i beste fall stigmatisert Onkel Skrue-skikkelse, og i verste fall en ond Bond-skurk, som med fordel kan ryke og reise til Sveits.
Dette er synd. Investoren er en av samfunnets bærebjelker. De er helter i lokalsamfunnet, selv om de ikke alltid blir anerkjent som det. Investorer blir ofte jaktet på. De er enkle å hate på, de er politikernes perfekte syndebukk. Men uten investorene stopper samfunnet opp. Kapital er livsblodet i økonomien. Kun investoren kan tilføre det til næringslivets årer.
Peak Norge og et mulig økonomisk veiskille
Som utvandret eks-gründer deler jeg bekymringene rundt rammevilkårene for entreprenørskap i Norge anno 2025. Jeg deler i det store og hele Martin Bech Holtes oppfatning av at Peak Norge var i 2013, og jeg har lenge ment at Norge kan oppleve en økonomisk regresjon mot gjennomsnittet av “vanlige” land, og miste sin særstilling som “verdens beste land”.
Investornytts samfunnsoppdrag i et svekket Norge
For Investornytts vedkommende blir dette todelt. Vi er og blir en norsk mediebedrift. Aller helst skulle vi derfor ønske at norsk økonomi vil blomstre; at vi vil få se en stadig strøm av suksesshistorier, med Reodor Felgen-gründere som springer opp mellom bakker og berg i vårt langstrakte land, som finner opp banebrytende teknologier og slår gjennom globalt. At det blir en en fruktbar spiral av gründere som lykkes i markedet, akkumulerer kapital, selv blir til investorer og i tur bidrar med vekstkapitalen for neste generasjons gründere. I så fall vil Investornytts oppdrag være enkelt.
Men, om det siste tiåret er en guide, må vi også holde muligheten åpen for at Norges økonomiske mirakel er en saga blott. At solskinnshistoriene uteblir, og mørket har senket seg over annerledeslandet. At den økonomiske realiteten i det nye Norge består av stagnasjon, svak produktivitetsvekst, reallønnsstagnasjon, kapitalflukt og kronekursfall.
I et slikt mer dystert ansvar påhviler det Investornytt et desto større ansvar for å hjelpe våre norske lesere til å opprettholde velstand og internasjonal kjøpekraft mot alle odds.
Hvor skal vi? Strategiske veivalg fremover
Under Norges relative nedgang det siste tiåret, er det investorene som har vært tyngst allokert i internasjonale, og i hovedsak amerikanske aksjer, som har gjort det best. Mens de som har vært investert i norske kroner og på Oslo Børs, har blitt akterutseilt – spesielt om de ikke har fulgt med på ukens aksje i Investornytt.
Vi må stille spørsmål: Hvis man allerede jobber og eier bolig i Norge, bør man da i tillegg være investert i Norge – i eiendom, rentepapirer og aksjer på og utenfor børs? Det er en avveining mellom diversifisering og informasjonsfortrinn. Fasit er langt fra åpenbar. Men dette er aktuelle problemstillinger for alle investorer, store som små – så vel som de som ikke har begynt å investere ennå.
Dette er en blindsone i den norske skolen – og har også til dels blitt det i den norske finanspressen. Det er nok mye av grunnen til at #fintwit har vokst frem som et alternativ for folk som vil diskutere investeringer med likesinnede utenfor hovedstrømsmedienes porter, på plattformer som X og andre sosiale medier.
Det er publikummet Investornytt skal være for. Dere med dyp finansinteresse, på tvers av aktivaklasser fra aksjer og eiendom til olje og kryptovaluta. Du som vil forstå hva som beveger verden – og hvordan du kan profittere på det. Ofte kan frontene være steile, mellom Bitcoinmaksimalister, hybelmaksimalister, daytradere og tradisjonelle fondsinvestorer. Men det er motsetninger vi vil omfavne, i søken etter den optimale porteføljemiksen.
Hva vil du ha mer (eller mindre) av?
Så, for å stille spørsmålet til en uvenn av kapitalen, Vladimir Lenin; hva må gjøres?
Vi har strategiske veivalg å fatte. Min største frykt, idet jeg skal forsøke å fylle skoene til Espen, er at vi forsøker å favne for bredt, og lander for tynt. At vi blir middelmådig på mye, men ikke får en edge på noe. Med de knappe ressursene vi har til rådighet, må vi være ærlige på at vi ikke kan matche de store mediehusene på breaking news, publiseringsmengde eller -bredde.
Vi må velge noen nisjer hvor vi kan briljere med dybdekunnskap. De områdene som utpeker seg er, med forbehold:
- Norske enkeltaksjer
- Oljemarkedet
- Bitcoin og kryptovaluta
- Makroøkonomi
- Eiendom
- Klokker
- Og litt helgestoff om vin og katedral – eller kanskje mest vin.
Min ambisjon er også å trappe opp satsning på video. Både fordi det i økende grad er det publikum vil ha, og fordi det kan gi mer verdi med færre ressurser. Tekster tar timer å skrive, men bare minutter å lese – og får bare med en brøkdel av det man har på hjertet.
Som sagt ovenfor, setter vi stor pris på innspill fra deg som leser, når vi nå skal stake ut den strategiske veien videre for Investornytt. Vi vil høre hva du mener. Hva gjør vi bra? Hva er dårlig? Hva bør vi gjøre mer av – og hva bør vi kutte ut? Vi setter pris på dine innspill og tilbakemeldinger.
Du som beveger verden
Investornytt vil ikke være alt for alle. Vi vil være best for deg som tenker som en investor – for deg som tror på eierskap, ansvar og kapital som kraft. Det er vårt oppdrag. Og vi håper du vil være med å forme det.