I perioder har jeg nesten ukentlig drukket samme vin, eller i alle fall fra samme produsent. Det har nesten ikke vært helg om ikke det har inkludert et glass av akkurat denne flasken. De har blitt som venner, som en del av rutinene og helgekosen.
Men plutselig er de ute igjen, og blir erstattet med noe nytt. Og så glemmer man dem på samme måte som de litt perifere kontaktene man har fra ungdomsskolen på Facebook. Men på samme måte som det er litt kjekt å plutselig møte Marit eller Nils fra tenårene på bussen en dag, er det kjekt med et gjensyn av disse vinvennene man har hatt gjennom årene.
Da den første naturvinsbølgen kom til Norge for snart 20 år siden, var det en produsent som var toneangivende. Frank Cornelissen med litt dårlig ånde og rufsete, grå krøller, sjarmerte halve restaurant–Norge med sine annerledes–viner fra Sicilia. Fra foten av Mount Etna lagde han skitne, fruktige og litt for volatile viner sett med dagens øyne. Men denne annerledesheten traff meg, og jeg ble en del av naturvinskoret. Men ting var ikke perfekt, hverken i hans eller andre idealbrødres viner. De var ofte for fjøsete, og vinfeil oppstod hyppig.
Både min gane og hans vinproduksjon har forbedret siden da. Cornelissen sine viner er fortsatt utfordrende, ukonvensjonelle. Men nå er de rene, digge og komplekse på den rette måten. Ukens første anbefaling er derfor et hyggelig gjensyn med en av hans toppviner av den røde sorten. Det koster litt, men kanskje det er på tide å smake naturvin fra øverste hylle?
Vin nummer to er av den hvite sorten. Produsenten Weingut Heiligenblut var også en gammel venn i mine første år som vindrikker. Og hvorfor jeg har glemt av denne, har jeg ingen god forklaring på. For hallo, dette var godt! Jeg slurpet den i meg til en ganske så perfekt skål med udon-nudler og bresert oksekjøtt her forleden, en kombo man gjerne bør prøve å gjenskape.

Drikk nå eller lagr i 1-3 år:
Cornelissen Munjebel Rosso 2020
Bestillingsutvalget, inne på seks pol
429,90,-
Vinen er laget på det som må omtales som Sicilias stjerne, Nerello Mascalese. Dette er en fantastisk druesort som gir lette, men komplekse viner som kan minne om noe i skjæringspunktet mellom Pinot Noir og Dolchetto. Den har en lett og frisk farge, dufter av røde og mørke bær, lakris og steinfrukt. Den har god struktur, og en behagelig kjølighet ved seg, på tross av 14% alkohol. Den trenger mye luft, så ha den i en raus karaffel i god tid før servering. Da funker den topp til lettere kjøttretter av kalv, and eller okse. Men den er såpass fruktig at den også klarer seg alene sammen med deg, et glass og litt snacks på en fredagskveld.

Drikk nå eller lagr i 5-15 år:
Heiligenblut Riesling Trocken Melaphyr 2021
Bestillingsutvalget
269,90,-
Her får du en kongeriesling uten å måtte betale for det. Vinen er lys, gul på fargen, dufter intenst av sitrus, gule steinfrukter og mineraler. Den er fin og saltaktig, har god syre og noen påbegynnende fine lagringsaromaer som gir den et ekstra lag med smak. Jeg var som sagt superhappy med denne til nevnte nudler og vil være din nye venn neste gang du craver noe asiatisk på tallerkenen.
