Nyheter

(+) Et søtt intermezzo

Store endringer i Investornytt – Godt nyttår
Madeleine Joys.
Publisert Sist oppdatert

Obs! Denne saken er over 12 måneder gammel.

I april er det ikke lett å vite hva man skal drikke. Det er 17 varmegrader og sol den ene dagen, og 20 cm nysnø neste morgen. Om du skal invitere til middag, skal du da grille på terrassen, eller lage en fyldig gryte? April i Sør-Norge så langt i år, har i iallfall levd opp til sitt mildt sagt schizofrene rykte. Min løsning på det å prøve å anbefale deg passende viner til denne grill-gryte-festen, er å kapitulere og heller servere et søtt intermezzo.

Vi drikker alt for lite søt- og hetvin, og det er fascinerende at det finnes så mye godt og gammelt tilgjengelig- i tillegg er prisene lave med tanke på hvor mye plass vinmakerne binder opp til å lagre disse vinene i kjellerne sine. Og der du kan gjøre de beste kuppene, er om du snur søtsuget mot Languedoc-Roussillon sør i Frankrike. Her finnes appellasjonen Rivesaltes AOC, som rommer flere stiler, men det vi ser mest av i norske hyller, er den oksidative sterkvinsvarianten merket Ambrè. De lanserer i bølger, men bare på mitt lokale bergenspol (som ikke er et av de største), finnes det i skrivende stund seks varelinjer fordelt på ukens anbefaling fra Gallet (i 1986 og 1975-årgangen), samt fire andre fra den mer berømte storebroren, Riveryac i henholdsvis 1982, 1983, 1988 og 1994. Et raskt polsøk viser også at det kan bestilles varianter tilbake til 1950 i dag gjennom bestillingsutvalget. Og prisen? Under 2000 kr for de eldste og dyreste variantene. Dette er den perfekte gaven til de som kan matche fødselsåret sitt med en av årgangene, men generelt sett en anbefaling til alle å kjenne sin besøkelsestid og dekke søtsuget med gammel vin heller enn smågodt.

Til deg som ikke er helt klar for å svi av 600 kr på denne vintypen, kan man for eksempel heller velge en Colheita, som er en årganstawny i Portvinssjangeren. Kokk og vinkelner Ole Martin Alfsen har de siste elleve årene gått fra å være en du kanskje bare kjente igjen fra 4-stjerners middag, til å bli et etablert navn i vinbransjen. Han har nå signaturen sin på viner og sidre fra et knippe land som strekker seg fra Norge i nord til Sør-Afrikas sydspiss. Og godt er det stort sett over hele linjen!

I april er det ikke lett å vite hva man skal drikke. Det er 17 varmegrader og sol den ene dagen, og 20 cm nysnø neste morgen. Om du skal invitere til middag, skal du da grille på terrassen, eller lage en fyldig gryte? April i Sør-Norge så langt i år, har i iallfall levd opp til sitt mildt sagt schizofrene rykte. Min løsning på det å prøve å anbefale deg passende viner til denne grill-gryte-festen, er å kapitulere og heller servere et søtt intermezzo.

Vi drikker alt for lite søt- og hetvin, og det er fascinerende at det finnes så mye godt og gammelt tilgjengelig- i tillegg er prisene lave med tanke på hvor mye plass vinmakerne binder opp til å lagre disse vinene i kjellerne sine. Og der du kan gjøre de beste kuppene, er om du snur søtsuget mot Languedoc-Roussillon sør i Frankrike. Her finnes appellasjonen Rivesaltes AOC, som rommer flere stiler, men det vi ser mest av i norske hyller, er den oksidative sterkvinsvarianten merket Ambrè. De lanserer i bølger, men bare på mitt lokale bergenspol (som ikke er et av de største), finnes det i skrivende stund seks varelinjer fordelt på ukens anbefaling fra Gallet (i 1986 og 1975-årgangen), samt fire andre fra den mer berømte storebroren, Riveryac i henholdsvis 1982, 1983, 1988 og 1994. Et raskt polsøk viser også at det kan bestilles varianter tilbake til 1950 i dag gjennom bestillingsutvalget. Og prisen? Under 2000 kr for de eldste og dyreste variantene. Dette er den perfekte gaven til de som kan matche fødselsåret sitt med en av årgangene, men generelt sett en anbefaling til alle å kjenne sin besøkelsestid og dekke søtsuget med gammel vin heller enn smågodt.

Til deg som ikke er helt klar for å svi av 600 kr på denne vintypen, kan man for eksempel heller velge en Colheita, som er en årganstawny i Portvinssjangeren. Kokk og vinkelner Ole Martin Alfsen har de siste elleve årene gått fra å være en du kanskje bare kjente igjen fra 4-stjerners middag, til å bli et etablert navn i vinbransjen. Han har nå signaturen sin på viner og sidre fra et knippe land som strekker seg fra Norge i nord til Sør-Afrikas sydspiss. Og godt er det stort sett over hele linjen!

Drikk nå eller lagr i 10+ år:

OMA O10MA Colheita 2013

Bestillingsutvalget, inne på 10+ pol

315,-

Vinen er lys, brunrød på fargen og lukter nesten som jul- tenk dadler, sukater, krydderier, nøtter og sitrus både på nese og på smak. Vinen har god syre, men likevel en bløt og fløyelsmyk munnfølelse. Drikk til krydrete kaker med blåmuggost på, eller desserter med sjokolade, kirsebær, ristende nøtter og salt karamell. Nam!

Drikk nå eller lagr i 20-100 år:

Gallet Rivesaltes Ambré 1986

Bestillingsutvalget, inne på 2 pol

625,-

Med sin nydelige kobberfarge ser du lett den oksidative stilen og alderen. Vinen dufter knekk, nøtter, tørket frukt, sedertre og krydder. Smaken er intens- men balansen mellom den friske syren og den intense sødmen er magisk. Man kan fint bare nyte vinen som dessert i seg selv, men min favorittrett til Rivesaltes som er mellom 30-50 år, er å lage en klassiker som matcher stilen: Hjemmelaget karamellpudding med masse ekte vanilje og perfekt karamell er en uslåelig kombinasjon. Enkelt er det og, bare husk å lag desserten dagen før den skal serveres.

Joys har en master i litteraturvitenskap hvor hun skrev om mat og vin i litteraturen. Ellers er Joys utdannet vinkelner ved Kulinarisk akademi (2015) hvorpå hun ble kåret til årets smaker i 2015.
Picture of Madeleine Joys
Bjeffet frem av Labrador