Nyheter

(+) Er det å drikke alkohol egentlig sosialt?

Frisk uten sukker tar sats! Skal gjøre konseptet til internasjonal trend!
Publisert Sist oppdatert

Obs! Denne saken er over 6 måneder gammel.

Det har de siste dagene dukket opp flere oppslag rundt drikkepresset mange opplever. At mange setter ord på det, tenker jeg er fint.

Før helgens rødvin setter jeg i vrangstrupen din, er dette ikke et anti-alkohol innlegg, men kanskje en tankevekker som kan bli verdifull.

Ny forskning viser at alkohol ikke har noen positiv effekt på helsen slik vi tidligere har trodd. I hvert fall vår fysiske helse. Om noen opplever at det er så kos å ta et glass vin i helgen at dette øker deres livskvalitet, så gjør det mest sannsynlig det.

Det har de siste dagene dukket opp flere oppslag rundt drikkepresset mange opplever. At mange setter ord på det, tenker jeg er fint.

Før helgens rødvin setter jeg i vrangstrupen din, er dette ikke et anti-alkohol innlegg, men kanskje en tankevekker som kan bli verdifull.

Ny forskning viser at alkohol ikke har noen positiv effekt på helsen slik vi tidligere har trodd. I hvert fall vår fysiske helse. Om noen opplever at det er så kos å ta et glass vin i helgen at dette øker deres livskvalitet, så gjør det mest sannsynlig det.

Utfordringen med alkohol er dersom vi ikke klarer å skille på hva som er i mitt glass, versus hva som er i ditt glass.

Vi har vel alle hørt “men kom igjen da, du kan vel ta en øl eller et glass vin”. Men hvem i alle dager blir strengt tatt mer lykkelig av hva andre har i glasset sitt?

Kultur og grensesetting

Det største problemet med alkohol, er rett og slett surr på grensesetting. Drikkepresset som mange opplever om de avstår fra alkohol, er en realitet.

Har du noen gang prøvd å overtale eller oppfordre noen til å drikke når de har sagt nei takk? I såfall, har du tenkt over hvorfor du har gjort dette?

Jeg tenker at dette blir samme sak som å blande seg borti hva andre spiser. Personlig har jeg svært vanskelig for å tro at noen blir mer lykkelig om jeg spiser det ene eller det andre. Eller mer ulykkelig om jeg avstår fra noe.

I så fall er det jo de som bør oppsøke profesjonell hjelp.

Det er viktig at vi alle får samme mulighet til å ta valg på vegne av oss selv, uten at andre blander seg inn i den avgjørelsen.

Kulturen rundt alkohol kan også sammenlignes med kulturen vi hadde rundt røyk. For å være sosial, og gjerne litt kul, måtte du røyke. For å kose oss måtte vi røyke. Interessant nok, og heldigvis har disse holdningene endret seg drastisk. Det er til alle sitt beste. For hvem savner lokaler så fulle av røyk at vi ikke kunne se tvers igjennom rommet, og å måtte vaske alle klærne inklusiv ytterjakker etter en tur ute på byen?

Lederskap i fylla

Noe av det mest overraskende jeg selv observerer, er når ledere blir tydelig overberuset på arrangement i jobbsammenheng. Er rollen da satt på vent til festen er over? For hvem har vel fullstendig kontroll på hva man sier og gjør når man er betydelig beruset? Er man i stand til å håndtere eventuelle situasjoner som måtte oppstå, om man selv strengt tatt ikke er helt oppreist?

Et lederskap er en rolle som også gjelder når vi representerer våre bedrifter og organisasjoner utover de små timene. For hvordan ser egentlig kollegaer på en leder de har opplevd overstadig beruset og som kanskje har ledet til uheldige situasjoner?

For det er mulig du har glemt neste dag hva du har sagt og gjort, men ikke like sikkert at dine kollegaer har gjort det samme. I hvert fall ikke om de selv har vært edru.

Endringer på gang

Mye tyder på at det er en endring på gang. Den yngre generasjonen drikker ikke i samme grad som den eldre generasjonen. Så lenge dette ikke blir byttet ut med andre rusmidler, er det bra.

Grunnen til at stadig flere avstår fra alkohol eller har et svært moderat inntak er flere. En av grunnene er som tidligere nevnt, at ny forskning viser at alkohol er ugunstig for helsen vår, selv i små mengder. I tillegg har vi nå moderne virkemidler som pulsklokker som kan vise oss svart på hvitt, hvilken effekt alkohol har på oss. Mange registrerer at pulsklokken viser at alkohol kan ha en negativ innvirkning på inntil 3-4 dager etter inntaket av alkohol. Hvis man da drikker hver helg, er det ikke mange dagene i uken kroppen fungerer optimalt, om den i det hele tatt gjør det.

En annen årsak til at mange avstår fra alkohol, er at de har innsett at virkelig tilstedeværelse i livet oppnår de uten alkohol. Alkohol sløver sansene våre og gjør at vi strengt tatt blir mindre sosiale, om mental tilstedeværelse er en målestokk på graden av sosialisering.

Avhengighetens skyggeside

En siste grunn til å være bevisst inntak av alkohol, kulturen rundt drikking og i hvilken grad alkohol bør inngå i jobbsammenhenger, er realiteten at mange utvikler avhengighet til alkohol. Mange nok til at vi bør ta det på alvor. Tallene viser at mellom 5-10 % av den voksne befolkningen har avhengighet til alkohol. Mørketallene kan være store. All avhengighet utvikler seg over tid. Så det kan ta tid før man innser at man har et problem med alkohol, og fornektelse er dessverre en del av sykdomsbildet. Hvordan kan man vite om noen har avhengighet til alkohol?

Det er ikke nødvendigvis mengden eller hvor ofte man drikker som avgjør om det er etablert en avhengighet. Mengde og hyppighet er noe som kommer etterhvert når man har fått en toleranseutvikling. Det er først og fremst endring av sinnstilstanden som er en varsellampe. Hvis en person endrer tilstand drastisk når de drikker, så er det viktigste tegnet man skal være oppmerksom på.

Så for å oppsummere. Alkohol er kommet for å bli, det tror jeg vi kan være trygge på. Alt forbruk er heller ikke nødvendigvis problematisk. Det som er nyttig å være oppmerksom på er hvor ofte og hvor mye du drikker. Om det er nødvendig og hensiktsmessig å tilby alkohol i alle sosiale sammenhenger. Ref. det at en andel av befolkningen har utfordringer knyttet til avhengighet.

Sist og viktigst av alt, ta ansvar for hva som er i ditt glass, og respekter hva andre har i sine glass eller ikke.

Og du, er du nysgjerrig på om alkohol har hatt en negativ effekt på ditt liv, helse og relasjoner? Hva med å ta en hvit måned for å teste det ut. Og den kan like gjerne begynne lørdag 10 februar som en mandag, 1.3 eller etter nyttår – for det er jo veldig lenge til.

Bente brenner for å få ut betydningen av smart mat for en god helse og livskvalitet. Dette mener hun er viktig for et produktivt og lykkelig arbeidsliv. Bente har via sitt selskap Frisk uten sukker AS satt sukkerets betydning i samfunnet på agendaen. Hun er ofte sett i media, har skrevet boken Bli Frisk uten sukker, holder foredrag og har prosjekter på gang på Stortinget.Bente har en personlig erfaring med hva sukker og kosthold har å si for helsen, og har nå hjulpet flere tusen mennesker til et bedre liv. Hun er derfor svært engasjert i å få resten av verden til å få opp øynene.Bente er utdannet Friskvernkonsulent, innen ernæring og avhengighetsmedisin med spesialisering på sukkeravhengighet.Hun vil i denne spalten dele sin kunnskap og inspirere deg og meg til å gjøre konkrete steg for en bedre helse. Slik at vi kan sprette opp av sengen om morgningen med en kropp full av energi og med fravær av unødige plager.*Bente er medeier i Investornytt og fast spaltist
Picture of Bente Josefsen
Bjeffet frem av Labrador