Det nyetablerte partiet Det Norske Industripartiet (DNI) har samlet de nødvendige 5000 underskriftene for å stille til valg. Med dette er partiet ett steg nærmere å kunne realisere sin visjon om en ny politisk retning for Norge. Partileder Owe Ingemann Waltherzøe ser dette som en stor seier.
— Dette er helt rått. Det var mange politikere, politiske kommentatorer og “forståsegpåere” som advarte meg og sa at dette vil jeg aldri klare en gang til. Til dem vil jeg si: Yes, we did it again, sier Waltherzøe i et intervju med Investornytt.
Partilederen legger til:
— Det er jo en vanvittig jobb som ligger bak, men det er helt utrolig hvordan vi har klart å mobilisere. Dette har vi klart som et lag tuftet på rent engasjement og eierskap til noe vi tror på. Dette er ikke noe jeg alene skal ha æren for, men et team bestående av ærlige hardtarbeidende politiske gründere fra A til Å.
Prosessen frem til 5000 signaturer
Waltherzøe forteller at prosessen har vært krevende. Innsamlingsprosessen startet i mai.
— Det ble laget en ny valg- og partilov fra 1. mai. Og den trekker i all hovedsak opp stigen for etableringen av nye partier i Norge. De dobler kravet til innsamling av underskrifter, altså 10 000. Det er svintungt å få folk til å skrive under fysisk når du møter dem på gata. Men du kan tenke deg hvor vanskelig det er å få folk til å ta fram sin Bank-ID sin på digital signering. Det er jo ikke laget en god digital ordning enda. Derfor får vi lov til å samle inn etter gamlemåten, inntil den nye ordningen er på plass, forteller Waltherzøe.
Partilederen forteller om en minneverdig siste innsamlingsdag i Sandefjord. De siste 60 underskriftene ble samlet inn på Uno-X stasjonen på under en time. En gruppe rånere mobiliserte venner og kjente for å sikre at målet ble nådd.
— Det var en skikkelig feststemning – tuting og musikk på full guffe da vi fikk beskjed om at de siste underskriftene var på plass.
Status mellom INP og DNI
Owe Waltherzøe var tidligere en del av INP (Industri- og Næringspartiet). Han valgte etter hvert å gå sin egen vei og stifte DNI.
— Vi har et helt normalt, avklart forhold til INP. De har valgt sin vei å gå, vi velger vår vei å gå, forteller Waltherzøe.
Introduserer begrepet “konsekvenspolitikk”
— Vi kommer til å fokusere veldig mye på konsekvenspolitikk, som faktisk er vårt eget begrep. Det finnes faktisk ikke i ordboka. For DNP betyr konsekvenspolitikk at de alltid vurderer konsekvensene av politiske vedtak før de tar beslutninger, sier Waltherzøe.
DNI ønsker å ha fokus på gründervirksomhet, arbeidsplasser og ansvarlig ressursforvaltning.
— Vi mener at vi skal ta den plassen som Høyre og Arbeiderpartiet delvis og sammen har forlatt. Altså en sosialdemokratisk bygging av landet. Det vil ikke si at vi er hverken over på Høyre eller Venstre siden. Men vi ønsker en rettferdig fordeling av fellesskapets midler, sier Waltherzøe.
Veien fremover
Selv om partiet har nådd 5000 underskrifter, fortsetter de å samle inn flere underskrifter som en buffer.
— Erfaringsmessig blir rundt 10% av underskriftene underkjent av partiregistret, så vi samler inn litt mer for å være på den sikre siden, forklarer partilederen.
Når underskriftene er sendt inn, skal partiregisteret sjekke at alt er i orden. Deretter skal navnet DNI ut på høring hos de andre politiske partiene for endelig godkjenning.
— Når vi da er registrert her så starter egentlig valgkampen for DNI, da er vi i gang. Vi må ha et lite forsprang. Alle de etablerte partiene, de er jo godt i gang allerede. Så vi starter egentlig valgkampen nå da, avslutter Waltherzøe.