Nyheter

(+) Chablis og sjømat

Store endringer i Investornytt – Godt nyttår
Madeleine Joys.
Publisert Sist oppdatert

Når det settes kulderekorder både i Sør- og Nord-Norge, er det ikke alltid lett å se de positive sidene med den siste ukens Sibir-kulde. Men de finnes; husk at sjømaten vår her i Norge er så legendarisk frisk og god, nettopp på grunn av det kalde vannet. I tillegg har det jo (i alle fall i Bergensområdet) vært nydelig sol og lyse dager i det siste, det har vært alt annet enn en mørk januar så langt. Ingen ting er da finere enn å dra ut på sjøen og dypvannsfiske. Noen av mine fineste januarminner er nettopp fra slike dager- da alle er ikledd tre lag ull og regattadresser mens vi i åpen båt, sakte men sikkert klarer å dra opp de fineste brosmene fra havdypet.

Det er mye godt hvitt som passer til denne sjømaten, men når du går for nevnte brosme eller annen eksklusiv hvit fisk som kveite eller piggvar som er så kjøttfulle og fine i både tekstur og smak, er det på tide å ta turen til Chablis.

Ukens anbefalinger er en sprek og relativt ny produsent, og en gammel traver som like fullt er lurt å bruke tiden sin på. Fellesnevneren for begge vinene, men også for området i sin helhet, er jo at det er den perfekte matchen til sjømat i form av hvit fisk, skjell og skalldyr. Selv om de lærde fortsatt strides over om viner egentlig kan smake av jordsmonnet sitt, er det få steder jeg tenker at det uten tvil må være mulig da disse vinene rett og slett vokser på gammel sjøbunn. De smaker sjø, dufter sjø og passer eksepsjonelt godt sammen med ting fra havet.

Når det settes kulderekorder både i Sør- og Nord-Norge, er det ikke alltid lett å se de positive sidene med den siste ukens Sibir-kulde. Men de finnes; husk at sjømaten vår her i Norge er så legendarisk frisk og god, nettopp på grunn av det kalde vannet. I tillegg har det jo (i alle fall i Bergensområdet) vært nydelig sol og lyse dager i det siste, det har vært alt annet enn en mørk januar så langt. Ingen ting er da finere enn å dra ut på sjøen og dypvannsfiske. Noen av mine fineste januarminner er nettopp fra slike dager- da alle er ikledd tre lag ull og regattadresser mens vi i åpen båt, sakte men sikkert klarer å dra opp de fineste brosmene fra havdypet.

Det er mye godt hvitt som passer til denne sjømaten, men når du går for nevnte brosme eller annen eksklusiv hvit fisk som kveite eller piggvar som er så kjøttfulle og fine i både tekstur og smak, er det på tide å ta turen til Chablis.

Ukens anbefalinger er en sprek og relativt ny produsent, og en gammel traver som like fullt er lurt å bruke tiden sin på. Fellesnevneren for begge vinene, men også for området i sin helhet, er jo at det er den perfekte matchen til sjømat i form av hvit fisk, skjell og skalldyr. Selv om de lærde fortsatt strides over om viner egentlig kan smake av jordsmonnet sitt, er det få steder jeg tenker at det uten tvil må være mulig da disse vinene rett og slett vokser på gammel sjøbunn. De smaker sjø, dufter sjø og passer eksepsjonelt godt sammen med ting fra havet.

Hele området har kalkholdig jordsmonn. De fleste Petit Chablis-vinmarkene er dyrket i Portlanddominert jordsmonn, mens vanlig» Chablis, Premier- og Grand cru vokser i det vi kaller for Kimmeridge-kalk. Her finner du bokstavelig talt fossiler av den lille østerstypen ved navnet Exogyra vigula og som passende nok er omsluttet av 150 million gammel sjøbunn i form av leire og kalk. Annet som kan nevnes om klassifiseringsforskjellene i tillegg til jordsmonnet, er at det også har blitt tatt høyde for soleksponering og andre metrologiske eller geografiske faktorer da man har delt inn vinmarkene fra petit til grand cru. Hva med å prøve noen av de andre cuvèene til Billaud-Simon i samme slengen? Her kan du smake forskjell fra vinmark til vinmark, og det er et stort antall titler tilgjengelig.

Drikk nå eller lagr i 5 år:

Dom. de l’Enclos Chablis à l’ouest 2022

Bestillingsvare,

414,-

Vinen er strågul og fin på fargen, dufter hvit steinfrukt og mineraler. Dette er en fruktdrevet vin for å være fra Chablis, men den har også de gjenkjennelige sjømineralene som befester adressen. Et nytt og deilig bekjentskap for meg, men jeg ble uten tvil fysen på å prøve de andre varelinjene polet har inne. Server til dampet kveite i en umamirik kraft, så får du en soft og behagelig start på det nye året.

Drikk nå eller lagr i 5-7 år:

Billaud-Simon Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2021

Bestillingsvare, inne på åtte pol

599,90,-

Gyllen og fin vin som dufter sitrus, honningmelon og sjømineraler. Den smaker enda friskere enn den lukter, har høy syre og en lang ettersmak. Luft gjerne vinen litt på forhånd eller bruk gode burgundglass. Grill eller stek piggvar eller brosme og smell sammen en digg skalldyrsaus, så er januar reddet- dette er en klassiker som aldri skuffer!

Joys har en master i litteraturvitenskap hvor hun skrev om mat og vin i litteraturen. Ellers er Joys utdannet vinkelner ved Kulinarisk akademi (2015) hvorpå hun ble kåret til årets smaker i 2015.
Picture of Madeleine Joys
Bjeffet frem av Labrador