Under matgallaen Det Norske Måltid ble Norges Bygdekvinnelag tildelt hedersprisen for formidling av norsk mat. Også en rekke produkter ble premiert.
Leder Kristin Austigard i Det Norske Måltid trekker fram organisasjonenes rolle som kunnskapsbærere, kulturbærere og matformidlere.
– De lærer oss at verdien i et måltid ikke bare ligger i smaken, men i historiene, råvarene, arbeidet og menneskene bak. I en tid hvor stadig mer matkultur kommersialiseres og forenkles, holder de fast ved det ekte og nære – og lærer oss andre å gjøre det samme, sier Austigard.
Cesilie Aurbakken, generalsekretær i Bygdekvinnelaget, tok imot prisen under gallaen i Stavanger fredag.
Det ble delt ut priser i 14 kategorier. Finalistene representerer et bredt Spekter av norske mattradisjoner og innovative produkter, ifølge Det Norske Måltid.
– Noen av landets beste kokker har smakt seg igjennom tre runder med flere hundre smaker. Nå står 14 verdige vinnere igjen, og vi er svært fornøyde med resultatet som viser at norsk mat- og drikkeproduksjon er i verdensklasse, sier Kristin Austigard.
* Årets bakst: Dolcemattino fra Hevd, Trøndelag
* Årets drikk: Eplemost 100% Discovery fra A. Idsøe, Rogaland
* Årets grønne: Jærbær jordbær fra Jærbær, Rogaland
* Årets grønne foredlet: Vill Geitrams Eddik fra Brokkestøylen, Agder
* Årets kjøtt: Picanha fra TT Meat, Rogaland
* Årets kjøtt foredlet: Kaldrøkt bacon fra A. Idsøe, Rogaland
* Årets meieriprodukt: Jersey smør fra Jerseymeieriet, Rogaland
* Årets ost: Bufar 15 mnd fra Valdresmeieriet, Innlandet
* Årets sider: Kvestad Issider fra Kvestad Sideri, Vestland
* Årets sjømat: Kongekrabbe fra Vaag Seafood, Nordland
* Årets sjømat foredlet: Jadarr fiskesaus fra Jadarr, Rogaland
* Årets søtsak: Tre nøtter til Askepott fra Sverre Sætre Konditori, Oslo
* Årets øl: Sure Petra fra Rygr Brygghus, Rogaland
* Årets ville: Skogshonning fra Heia fra HonningMoen, Agder
(©NTB)