Nyheter

(+) Bobler til årets siste kveld

Teamet
Publisert Sist oppdatert

Obs! Denne saken er over 12 måneder gammel.

For ganske nøyaktig et år siden satt jeg og skisset på det som skulle bli min første vinspalte her hos Investornytt. 52 uker er gått og like mange vinspalter er skrevet siden det- minst 100 viner er anmeldt og mange, mange fler er smakt for å komme frem til de beste anbefalingene til dere fine lesere.

Jeg har prøvd å balansere mellom klassiske viner og nye inntrykk, lagringsviner og drikk nå- og kos deg»-anbefalinger. I årets siste spalte prøver jeg også å nå bredt ut da vi vil feire på ulikt sett. Om du har en ikke-drikkende partner, er alene eller bare vil ha ett glass, skal fortsatt du kunne drikke god Champagne. Det samme er om du elsker store forsamlinger, men helst vil åpne en flaske når klokken ringer oss inn i det nye året- jeg har noe til deg også. Og om du er på jakt etter noe nytt, har jeg også inkludert en helt nydelig rosé fra England som på tross av sin svært hyggelige pris (med tanke på kvaliteten), er en nyttårsaften verdig.

Alle ukens anbefalinger er strålende valg til fyrverkeri og baluba klokken 00.00, men de er også gode matviner. Med tanke på at vi har mye større variasjon på hva vi spiser på nyttårsaften kontra tradisjonsmaten vi konsumerer til jul, er det også gull at det er bobler i fokus i denne spalten- for bobler hjelper deg med alt som kan være utfordrende med en rett. Du kan selvfølgelig velge stille viner til maten, men hvorfor ikke kjøre bobler hele kvelden? Da vil eksempelvis Hattingleyen passe ypperlig til kalkunen eller biff Wellington, Le Bullet Piaf flott til pinnekjøttet, eller salt og god antipasti, og Bollingeren til hummer, kaviar og østers.

For ganske nøyaktig et år siden satt jeg og skisset på det som skulle bli min første vinspalte her hos Investornytt. 52 uker er gått og like mange vinspalter er skrevet siden det- minst 100 viner er anmeldt og mange, mange fler er smakt for å komme frem til de beste anbefalingene til dere fine lesere.

Jeg har prøvd å balansere mellom klassiske viner og nye inntrykk, lagringsviner og drikk nå- og kos deg»-anbefalinger. I årets siste spalte prøver jeg også å nå bredt ut da vi vil feire på ulikt sett. Om du har en ikke-drikkende partner, er alene eller bare vil ha ett glass, skal fortsatt du kunne drikke god Champagne. Det samme er om du elsker store forsamlinger, men helst vil åpne en flaske når klokken ringer oss inn i det nye året- jeg har noe til deg også. Og om du er på jakt etter noe nytt, har jeg også inkludert en helt nydelig rosé fra England som på tross av sin svært hyggelige pris (med tanke på kvaliteten), er en nyttårsaften verdig.

Alle ukens anbefalinger er strålende valg til fyrverkeri og baluba klokken 00.00, men de er også gode matviner. Med tanke på at vi har mye større variasjon på hva vi spiser på nyttårsaften kontra tradisjonsmaten vi konsumerer til jul, er det også gull at det er bobler i fokus i denne spalten- for bobler hjelper deg med alt som kan være utfordrende med en rett. Du kan selvfølgelig velge stille viner til maten, men hvorfor ikke kjøre bobler hele kvelden? Da vil eksempelvis Hattingleyen passe ypperlig til kalkunen eller biff Wellington, Le Bullet Piaf flott til pinnekjøttet, eller salt og god antipasti, og Bollingeren til hummer, kaviar og østers.

Og mens du hører Champagnekorken forsiktig poppes, ønsker jeg dere alle en gledelig jul og et godt nyttår. Takk for 2023 og velkommen, 2024!

Drikk på en fjelltopp eller på middag for én:

Champagne Le Bullet Piaf

Basis kategori 2/3

196,- for ½-flaske
Vinen er lys gul på fargen og dufter røde og grønne epler, honningmelon og kjeks. Denne lille spurven har fått 40 måneder sammen med bunnfallet før degorsjering og resultatet er digge, kremede bobler, god mineralitet og en frisk og eplete frukt. Den har en lang og fin mandelaktig ettersmak. En perfekt vin på halvflaske!

Drikk til middagen eller klokken 00.00:

Hattingley Valley Rosé 2019

Basis kategori 5/6

369,90,-
Det er jo noe sjarmerende med rosa bobler. Denne lette, lakserosa fargen setter stemningen for aromaene som så stiger opp av glasset. Den har en nydelig, ripsete frukt, innslag røde epler, kjeks og en fin mineralitet. Dette er igjen et bevis på at de vet hva de holder på med når det kommer til musserendeproduksjon i England- her har man perfeksjonert Pinot Noir-dyrkingen og laget en vin som på blindtest hadde plassert meg på den andre siden av kanalen. Kos deg med disse boblene, både med og uten mat.

Drikk når du har mange gjester til bords:

Bollinger Spécial Cuvée Brut

Basis kategori 6

Magnum for 1449,50, vanlig for 664,90,- og ½-flaske for 398,50,-
Så er vi klar for le grande finale! Ukens mest eksklusive vin, men likevel tilgjengelig i basisutvalget. I nærmere 200 år har det blitt produsert Champagne hos Bollinger, huset som står for kvalitet, og kanskje ett av vinverdens mest berømte sitater med madame Elisabeth Bollingers ord I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company, I consider it obligatory. I trifle whit it if I’m not hungry and I drink it when I am. Otherwise I never touch it, unless I’m thirsty.»

Og med de ordene kan du glede deg til å smake den vinen jeg selv drikker hvert år, gjerne både på julaften og på nyttårsaften da det gir meg høytidstemning bare av å se på den fine flasken. Vær klar for en vin som dufter av sitrus, toast og autolyse som har de mest delikate boblene og en evigvarende ettersmak. Den finnes på de fleste pol i de vanlige» størrelsene, men om du virkelig vil slå på stortrommen, finnes den også som dobbelmagnum for 3789,50, men da må du bestille eller bo i nærheten av de 10+ polene som har den inne.

Joys har en master i litteraturvitenskap hvor hun skrev om mat og vin i litteraturen. Ellers er Joys utdannet vinkelner ved Kulinarisk akademi (2015) hvorpå hun ble kåret til årets smaker i 2015.
Picture of Madeleine Joys
Bjeffet frem av Labrador