IN live

Bakerforening kritisk til at brød klassifiseres som ultraprosessert

Publisert Sist oppdatert

Obs! Denne saken er over 12 måneder gammel.

Ultraprosessert mat har fått et dårlig rykte, og derfor er Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) kritisk til at brød har fått denne klassifiseringen.

Rune Valestrand i Baker- og Konditorakademiet mener at mediesaker om såkalt ultraprosessert mat kan føre til at folk tror det er usunt å spise brød, skriver BKLF i en pressemelding.

Grovbrød inneholder ingredienser som sammalt mel og fullkorn, noe helsemyndighetene råder oss til å spise mer av. Likevel har enkelte brød fått Nova-klassifisering som ultraprosessert.

Ultraprosessert mat har fått et dårlig rykte, og derfor er Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) kritisk til at brød har fått denne klassifiseringen.

Rune Valestrand i Baker- og Konditorakademiet mener at mediesaker om såkalt ultraprosessert mat kan føre til at folk tror det er usunt å spise brød, skriver BKLF i en pressemelding.

Grovbrød inneholder ingredienser som sammalt mel og fullkorn, noe helsemyndighetene råder oss til å spise mer av. Likevel har enkelte brød fått Nova-klassifisering som ultraprosessert.

Valestrand påpeker at brødene som kan kjøpes i butikken, ofte er fra industribakeri. Der brukes ingrediensene for å bedre holdbarheten.

– Brød som havner i kategorien ultraprosessert, inneholder som regel tilsetningsstoffene E300, E471, e472, enzymer og hvetegluten, sier han.

Ingrediensene brukes for å holde brødene myke lenger, for å holde brødet mer sammen og til å heve bedre, forklarer han videre.

Valestrand understreker at grovbrød er sunt uansett. Det begrunner han med at ingredienser som sammalt mel og fullkorn forebygger hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm.

(NTB)

Bjeffet frem av Labrador