Du er på butikken og tenker du skal unne deg en is og sjokolade. Du vet det ikke er det sunneste fordi det inneholder en del sukker, men du tenker at du må jo kunne kose deg litt.
Videre putter du en yoghurt, frokostblanding, kokt skinke, tacokrydder, makrell i tomat, energibar, spareribs og marinert kyllingfilet i vognen. Uten at du selv er klar over det, er handlevognen til familien nå full av varer med tilsatt sukker.
I dag er så mye som 80% av matvarene på butikken tilsatt sukker, visste du det? Utfordringen er at mange av produktene som er tilsatt sukker er navngitt med navn som den jevne forbruker ikke er klar over at er sukker. Visste du at dextrose og high fructose corn sirup er sukker?
I tillegg har vi produkter som skilter med at de ikke er tilsatt sukker, men når man ser på ingredienslisten så stemmer ikke dette.
Myndighetene har en anbefaling om maks 10 % tilsatt sukker i kostholdet. Vet du i praksis når du har passert denne grensen? 10 % sukker vil utgjøre mindre enn 100 gram melkesjokolade. Når du da i tillegg får sukker fra det du tenker på som vanlige matvarer, så spretter du fort forbi myndighetenes anbefalinger.
Men vi må jo kunne kose oss tenker du kanskje? Realiteten er at i følge FHI lider ca 70 % av den voksne norske befolkningen i dag av overvekt og fedme med alle de livsstilsykdommer som medfølger som f.eks. diabetes type 2. Våre barn følger hakk i hel.
Skal vi og kan vi fortsette denne trenden? Mange rister på hodet når de ser amerikanere og tenker at det er et sykt samfunn. Om vi ikke stopper opp og stiller nye krav til matvareprodusentene våre, samt butikkene som fremmer disse produktene, vil vi få samme utfordring her – og vi er dessverre på god vei.
Utfordringen er at de fleste vanlige forbruker hverken har grunlaget til å forstå innholdsfortegnelsene eller til vane å lese disse. Vi har tillit til matvareprodusentene og tror på helsepåstandene som fremmes. Sunnhetsvasking er et annet navn for dette.
Derfor er det bra at du leser denne spalten hvor jeg fremover vil dele av min kunnskap, slik at du kan bli inspirert og ta kunnskapsbaserte valg for deg og din familie.
I dag er så mye som 80% av matvarene på butikken tilsatt sukker, visste du det? Utfordringen er at mange av produktene som er tilsatt sukker er navngitt med navn som den jevne forbruker ikke er klar over at er sukker. Visste du at dextrose og high fructose corn sirup er sukker?
Min oppfordring til deg!
Neste gang du går på butikken, legg merke til de åpenbare kildene til sukker og hvor stor plass disse har fått i butikkene. Ofte er sukkerholdige produkter det første du møter på, de står på nærmest hver endereol og området før kassene er en hinderløype av sukker.
For hver gang du blir eksponert, og dermed fristet av sukker, er sannsynligheten større for at disse produktene havner i din handlekurv. I tillegg får du god hjelp av produsentene som bombarderer deg med budskapet om at du må kunne kose deg. Når du hører dette flere ganger daglig, blir dette en ubevisst sannhet som sniker seg inn og påvirker dine valg.
Har vi kost oss syke?
Vi er opptatte av miljøet i disse dager, hvilket er både viktig og bra. Jordklodens helse er viktig, men det er jaggu helsen til oss som bor på denne jordkloden også. Husk tallene fra FHI. Jeg mener at på lik linje som mange bedrifter i dag bruker miljøfokus som et konkurransefortrinn, vil det å bidra til en bedre helse for oss alle, definitivt være et stort konkurransefortrinn.
Jeg vil under dele en oppskrift med deg som vil gi deg en god start på dagen uten at du skyter blodsukkeret til værs og er slapp og med lavt blodsukker lenge før lunsj.
Og du, i neste uke vil jeg komme med noen fakta om kalorier som kanskje vil overraske deg. Ja for er en kalori en kalori? Og er det bare å spise mindre og bevege seg mer som vi stadig får høre? Følg med!
Oppskrift Gratinert Avocado:
1 Porsjon

INGREDIENSER:
- 1 avokado
- 2 ss fløte
- Salt
- Pepper
- Revet ost
FREMGANGSMÅTE:
Kutt avocadoen i to. Ta ut steinen og ha ”kjøttet” i en skål. Mos avocadoen og ha i fløten og litt ost.
Ha innholdet tilbake i de to halve avocadoskallene og topp med ost.
Sett i ovnen på ca. 200 grader til osten har smeltet.
TIPS:
Server med røkelaks eller reker som topping.
