Nyheter

(+) 6 grunner til at slankekuren ryker IGJEN

Frisk uten sukker tar sats! Skal gjøre konseptet til internasjonal trend!
Bente Josefsen er hyppig i dialog med næringsliv og norske beslutningstakere. Nå skal ho sette sitt preg på det Norske samfunnet i årene som kommer.
Publisert Sist oppdatert

Obs! Denne saken er over 12 måneder gammel.

Nytt år og utgåtte fortsetter?

Vi er nå i februar og jeg lurer på om du fortsatt er inspirert til å vedlikeholde eventuelle gode forsetter du har for dette året. Januar er jo den store måneden hvor vi er topp motiverte til å ta tak i livet. Men hvor lenge holder motivasjonen seg egentlig oppe? Statistikk viser at nye forsetter som oftest strander på dag 19. Det er jo egentlig litt trist, for det er vel en forandring vi ønsker når vi setter disse forsettene?

Her kommer 6 grunner til at slankekuren går feil og hva du i stedet kan gjøre.

Nytt år og utgåtte fortsetter?

Vi er nå i februar og jeg lurer på om du fortsatt er inspirert til å vedlikeholde eventuelle gode forsetter du har for dette året. Januar er jo den store måneden hvor vi er topp motiverte til å ta tak i livet. Men hvor lenge holder motivasjonen seg egentlig oppe? Statistikk viser at nye forsetter som oftest strander på dag 19. Det er jo egentlig litt trist, for det er vel en forandring vi ønsker når vi setter disse forsettene?

Her kommer 6 grunner til at slankekuren går feil og hva du i stedet kan gjøre.

Grunn nummer 1: Impulsiv handling

Du har rett og slett fått nok og bestemt deg for at nå må du gjøre et alvorlig grep. Det er nytt år, og det bare kjennes riktig med en ny start. Spørsmålet er, har du tenkt nøye igjennom hvilke forandringer du må gjøre, hvordan du skal organisere dagene og hvordan du skal holde motivasjonen oppe over tid?

For om du ønsker å gå ned i vekt, må du ha en plan. Du må ha tenkt igjennom om du skal ta med deg egen mat på jobben, hvordan du skal forholde deg til sosiale situasjoner osv. Overlater du dette til tilfeldighetene, er det en forklaring på hvorfor nyttårsforsetter forsvinner som dugg for solen. For kanskje har du erfart at det er latterlig fort gjort å falle ut av gode nyetablerte vaner, dersom du gjør unntak. Det tar tid å danne nye vaner og for mange unntak i denne fasen, kan få deg av prosjektet ditt.

Så legg en plan helt konkret for når du skal gjøre matinnkjøp, om du skal ha med medbrakt mat og hvordan du skal gjøre det når du skal bort i sosiale lag. Ha en plan klar som du forholder deg til. Ikke overlat det til tilfeldighetene, og i hvert fall ikke til et lavt blodsukker.

Grunn nummer 2: Kortsiktig mål

En annen vanlig feil vi ofte gjør, er at vi kun har et kortsiktig mål. Å gå ned fem kilo til en bestemt hendelse. Hva skjer når du da er i mål og hendelsen er over? Da er det smertelig fort gjort at hjernen din tenker at det var det. Det er ingenting som er mindre motiverende enn å falle tilbake til der du var.

Så spørsmålet du bør stille deg er, er dette et mål jeg ønsker på lang sikt? For da krever det noe helt annet av deg. Dette blir som å skulle trene. Alle kan mobilisere krefter til å trene hver dag i én uke, men hver dag i ett år, er det ikke så mange som får til. Du må jobbe med tankesettet, bytte identitet og sette deg et langsiktig mål. Om du er en som vanligvis ligger på sofaen hver kveld med en serie på Nettflix og godt akkompagnert av en pose chips eller sjokolade, hvordan ser du for deg at du i stedet skal velge sunne alternativer?

Kanskje du også må gjøre noe med dine Netflix- og sofavaner. Legger du deg ned på sofaen og slår på TVén, vil hjernen automatisk forvente den berømmelige belønningen.

Grunn nr 3: Fokus på kalorier

En feil mange gjør er at de spiser for lite mat. Mange tror at skal man ned i vekt, må man spise lite og pines med sult. Dette er en stor feil, og dessuten helt unødvendig. Spiser du små mengder mat og gjerne i kombinasjon med mager mat, ja da har du den perfekte oppskriften på et kortsiktig prosjekt. Vi trenger å bli mette i hjernen i tillegg til magen.

Det du i stedet skal gjøre er å fokusere på å spise næringstett mat fra proteiner som kjøtt, fugl, fisk, egg, skalldyr, ost, nøtter og bær. I kombinasjon med grønnsaker, gjerne mest av de som vokser over bakken. Dette topper du med et par ss med fett fra kilder som olivenolje, meierismør eller kokosolje. Spis deg mett til hvert måltid.

Ved å fokusere på kalorier, kan du dessuten også bomme på en annen viktig komponent, kvaliteten på maten. Produkter med lite kalorier, er gjerne ikke naturlige råvarer, men ultraprosesserte produkter i form av fettreduserte produkter. Spis heller råvarer som nevnt over. Vil du lese mer om kaloriteorien og hvorfor den er utdatert, finner du en tidligere artikkel av meg HER.

Grunn nr 4: Mellommåltider

Har du gått i fellen over med at du spiser lite og magert, vil du oppleve stadig sult. Da er det helt naturlig at du vil ha behov for mellommåltider. Men det er ingen god oppskrift, hverken på å gå ned i vekt, god helse eller en velfungerende mage.

Spiser du derimot slik jeg nevner i punkt 3, næringsrik mat og du spiser deg skikkelig mett, så får du et stabilt blodsukker. Behovet for mellommåltider vil da forsvinne av seg selv etter en liten stund.

Grunn nr 5: Tror at trening er viktig

Før du misforstår meg, må jeg oppklare umiddelbart at jeg absolutt anbefaler trening. Trening er viktig for alt, utenom vektnedgang. Kostholdet utgjør kiloene, og trening grammene i vektnedgang. Så mitt budskap er at du ikke kan fortsette å spise dårlig mat og godteri, og tro at treningen skal få deg ned i vekt. Eller tro at du må trene syv dager i uken for å gå ned i vekt. Et kjent fenomen er dessverre at de som går fra 0 trening, til syv dager i uken, sjeldent klarer å fortsette med dette.

Dessuten kan det være smart å innføre treningen litt ned på veien. Trener du fra før, skal du selvsagt fortsette med dette. Men trener du ikke fra før, la gjerne kostholdet etablere seg mer som en naturlig og automatisert vane, før du legger til trening. Ta en ting om gangen. Men gå gjerne turer. Har du en klokke eller telefon som teller skrittene dine, kan du ta opp status der. Kanskje du kan ha ambisjoner om å øke antall skritt med 20 % i starten. Frisk luft og dagslys er dessuten viktig for vår mentale helse.

Feil nr 6: Tror det handler om motivasjon

Skulle vi basert alt i livet på motivasjon, ville vi ikke fått gjort mye fornuftig. Som voksen erfarer vi fort at det er mye kjedelig vi må ta ansvar for i livet. Det er jo ikke alltid vi er motiverte til å vaske hus, rake i hagen eller betale regninger. Men vi må gjøre det likevel.

Slik er det også når vi skal endre vaner. Vi må fortsette selv om vi ikke er motiverte.

Det du i stedet må gjøre, er å basere deg på din dedikasjon til prosjektet.

Dedikasjon handler om å gjøre ting til tross for at du ikke er motivert. Det fantastiske er at motivasjon kommer som en følge av at vi gjør, og ikke motsatt. Så sitt ikke å vent på motivasjonen, for den er ofte kortvarig, og det har du kanskje erfart. Finn ut hvorfor du ønsker forandring og bestem deg for å gjennomføre sammen hva som skjer den dagen eller med den berømmelige motivasjonen.

La oss ta en måned til med dedikasjon, er du med?

Ukens oppskrift:

Lasagne

Denne saftige lasagnen med squash er alltid en suksess når jeg serverer den til gjester.

1 squash, i tynne strimler

500 g kjøttdeig

1 boks hakkede tomater

2 fedd hvitløk, finhakket

1 1⁄2 dl kremfløte eller kokosmelk

1 buljongterning eller 1⁄2 dl kraft

1 dl revet ost

oregano

basilikum

salt og pepper

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 220 grader.

Skjær squash i tynne strimler med en ostehøvel og legg strimlene på et stykke kjøkkenpapir. Dryss litt salt over slik at du får trukket ut noe av vannet. Etter 5–10 minutter kan du tørke bort saltet og vannet som har piplet frem.

Brun kjøttdeigen sammen med krydderet, før du heller over de hakkede tomatene og kremfløten. La det stå og småputre på lav varme i 10 minutter.

Legg et lag med squashplater i bunnen av en ildfast form, så et lag med kjøttblanding, deretter squash, kjøtt osv. Avslutt med kjøttdeigblandingen.

Dryss ost på toppen. Du kan eventuelt også ha ost mellom hvert lag som en ostesaus. Du må da øke mengden ost.

Stek på 220 grader i 25 minutter.

Server med en enkel grønn salat. Topp med basilikum.

Oppskriften er hentet fra min nyeste bok Spis Dette!

Bente brenner for å få ut betydningen av smart mat for en god helse og livskvalitet. Dette mener hun er viktig for et produktivt og lykkelig arbeidsliv. Bente har via sitt selskap Frisk uten sukker AS satt sukkerets betydning i samfunnet på agendaen. Hun er ofte sett i media, har skrevet boken Bli Frisk uten sukker, holder foredrag og har prosjekter på gang på Stortinget.Bente har en personlig erfaring med hva sukker og kosthold har å si for helsen, og har nå hjulpet flere tusen mennesker til et bedre liv. Hun er derfor svært engasjert i å få resten av verden til å få opp øynene.Bente er utdannet Friskvernkonsulent, innen ernæring og avhengighetsmedisin med spesialisering på sukkeravhengighet.Hun vil i denne spalten dele sin kunnskap og inspirere deg og meg til å gjøre konkrete steg for en bedre helse. Slik at vi kan sprette opp av sengen om morgningen med en kropp full av energi og med fravær av unødige plager.*Bente er medeier i Investornytt og fast spaltist
Picture of Bente Josefsen
Bjeffet frem av Labrador